חרדה חברתית, מהי?
המושג חרדה חברתית או פוביה חברתית מוגדר כפחד מתמשך וברור ממצבים חברתיים או מביצועים. האדם חרד בעת חשיפתו לאנשים שאינם מוכרים לו ואף באפשרות של בחינה מדוקדקת והערכה מצד אנשים אחרים. אדם זה עלול להימצא בחשש מתמיד שמא ינהג בדרך מסוימת ועל ידי כך יושפל או יובך. כ 10% מכל האוכלוסייה יסבלו במהלך חייהם מחרדה חברתית ברמות שונות.
דוגמא לחרדה חברתית.
במאמר זה נדבר על המושג חרדה חברתית, נפתח בדוגמא המתארת את תחושת החרדה. ” עמדתי בדלת הכניסה לחדר הישיבות במשרד בדיוק רגע לפני הצגת המצגת העסקית שעליה עמלתי כחודש שלם, מצגת זו הייתי אמורה להראות בפני קבוצת משקיעים חשובים. לפתע הרגשתי שידי רועדות וליבי דופק בקצב מואץ מהרגיל. כל חלקי גופי התכסו בזיעה קרה והתחושה שחשתי באותו הרגע שאני הולכת להתעלף במקום. לרב אני נמנעת ממצבים אלו בחיי היומיום ובעבודה אבל הפעם הזאת לא הייתה לי ברירה והייתי מחויבת להופיע בפני קבוצת האנשים. התקף החרדה שאחזני גרם לי לברוח מהמקום בתואנה שאינני חשה בטוב”.
דוגמא זו היא אחת מיני רבה שנפוצה בקרב מרבית האוכלוסייה.
“מרכיבי” החרדה החברתית.
לאחר מחקרים מרובים נמצא שבחרדה חברתית יכולה להיות מעורבת מספר סכמות קוגניטיביות, נביא לפניכם כמה דוגמאות קוגניטיביות אשר עלולות להיות אצל האדם הסובל מחרדה חברתית.
* חסך רגשי– סכמה זו תראה היעדר של תמיכה רגשית, זאת אומרת האדם הלוקה בחרדה חברתית יחוש שהוא אינו חשוב באמת למישהו או שאינו יכול לעולם ליצור קשר ותמיכה רגשנית משמעותית.
* כישלון– סכמה זו תראה שבמרכזה הסובל מחרדה חברתית יאשים את עצמו שתפקודו הזוגי, חברתי או התעסוקתי בלתי ראוי ומתנהל בצורה כושלת לעומת האחרים.
* תחושת בושה או פגימות– סכמה זו תראה אנשים אשר חווים תחושת עצמית של נחיתות, מוזרות, בושה ומבוכה חברתית. ניתן אף למצוא אנשים אשר יסבלו תחת קטגוריה זו גם מדימוי עצמי נמוך ותחושה עצמית של פגימות.
* תלות או חוסר מסוגלות– סכמה זו תכיל אנשים אשר יחושו חוסר אונים מול אנשים אחרים במצבים חברתיים ואף יחושו חוסר ביטחון במסוגלות חברתיות.
* בידוד וניכור חברתי– סכמה זו תכיל אנשים אשר יחושו אי שייכות, ניכור, זרות ובידוד מהחברה.
* כניעות- סכמה זו תראה אשים אשר בעלי דיכוי הרגשות ורצונות בפני האחרים.