– מאמר המשך טיפול קוגניטיבי התנהגותי

מהו טיפול קוגניטיבי התנהגותי ?

 שיטת טיפול קוגניטיבי – התנהגותי (CBT – cognitive behavioral therapy) זהו טיפול פסיכולוגי הנמשך לאורך זמן קצר אך ממוקד במטרה.

אופן הטיפול מבוסס אודות ההנחה שלצורת החשיבה ולדפוסי התנהגות השונים יש חלק מרכזי וחשוב בחיי הרגש.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי נהפך בתקופה האחרונה לטיפול הפסיכולוגי המועדף ביותר  בפוסט טראומה, בחרדות,  OCD ואפילו במצבי  דיכאון. ואכן יעילותו של טיפול מסוג  CBT הוכחה במגוון מחקרים רבים.

משך הטיפול קוגניטיבי התנהגותי.

במרבית הטיפולים הקוגניטיביים התנהגותיים, הטיפולים יהיו קצרי טווח ויכולים להתפרס בין 10- 20 מפגשים. הטיפול יתמקד בבעיה הספציפית של המטופל. לרב מידי שבוע יתקיימו בין מפגש לשני מפגשים אשר יכולים להמשך מ 60 דקות עד 90 דקות למפגש.

למה כדאי לגשת לטיפול קוגניטיבי התנהגותי?

בזמן שמזהים מצב מסוים שהרגש השלילי משתלט כגון רגשת חרדה, דיכאון, פחד ועוד או שלחילופין מתקיימת התנהגות חוזרת ונשנית והיא בלתי יעלה כלל כגון אנשים שנמנעים מראיונות עבודה, כך יישאר אדם זה תקוע ואינו מתקדם במאום. במצבים אלו אכן יש מקום לגשת ולהיעזר בטיפול קוגניטיבי התנהגותי.

השפעתו של הטיפול קוגניטיבי התנהגותי.

לרב השפעתו של הטיפול קוגניטיבי התנהגותי מתמקד בהווה ובעתיד. בעת הטיפול הפסיכולוג וגם המטופל בונים תוכנית תוך כדי שיתוף פעולה. בעת בניית תוכנית הטיפול יעמדו לרשותם הכלים הקוגניטיביים והכלים ההתנהגותיים.

הכלים קוגניטיביים :

הכלים קוגניטיביים אלו כלים מחשבתיים –  זאת אומרת כלים שמטרתם ללמד את המטופל לנתח, לזהות ואף לשנות דרכי חשיבה בעיתיות.

הכלים התנהגותיים:

הכלים התנהגותיים אלו כלים שמטרתם העיקרית היא שבירת דפוסי התנהגות אשר משמרים דיכאון, חרדה ומגוון בעיות אחרות.

מטרתם של השילוב בין הכלים הקוגניטיביים והכלים ההתנהגותיים, הוא לאפשר למטופל אשר עובר טיפול קוגניטיבי התנהגותי ליצור את השינוי המבוקש תוך כדי הקפדה על יצירת השינוי בתוך תקופה קצרה ביותר.

 מטרתו העיקרית של הטיפול הוא להוביל את המטופל לאט ובהדרגה להשתמש בכלים אלו לבד וכך האחריות עוברת מהפסיכולוג אליו. כך שבסופו של הטיפול המטופל יישם בכוחות עצמו את כל הדפוסים שלמד במהלך הטיפול וזאת ללא שום סיוע מצד המטפל.